V októbrovom Mama-klube sme hovorili o domácich úrazoch

15.12.2009 09:52

V rámci októbrového Mama-klubu sme privítali v Rodinnom centre Južanček vzácnych hostí - záchranárov z RZP, a.s. Trenčín, ktorí nám ozrejmil niekoľko dôležitých informácií ohľadne poskytovania laickej prvej pomoci pri domácich úrazoch.

Až takmer polovica vážnych detských úrazov sa stáva v dome alebo v jeho okolí. Najčastejšími príčinami sú oheň a popáleniny, utopenie, udusenie, neúmyselné použitie strelných zbraní, pády a otravy. Domov je pre malé deti rizikovým miestom najmä preto, lebo tam trávia najviac času.

Ako sa majú rodičia zachovať v prípade, že dôjde k úrazu? Prvoradé je nestratiť duchaprítomnosť a pamäť na to, že my sme tí, ktorí majú poskytnúť prvú pomoc. Veľmi dôležité je v prípade potreby zavolať záchrannú službu. Podľa záchranárov je prvoradé nestratiť rozvahu. Ako doplnili, výhodnejšie je volať priamo na záchrannú zdravotnícku službu (155), kde dispečer rozhodne, či je v konkrétnom prípade potrebný výjazd rýchlej zdravotníckej (RZP) alebo rýchlej lekárskej pomoci (RLP),alebo váš hovor presmeruje na lekársku službu prvej pomoci (LSPP), prípadne vám priamo poradí ako postupovať ďalej. Dôležité je poznať aj číslo linky tiesňového volania (112), teda integrovaný záchranný systém. Dispečingy operačných stredísk sídlia v jednotlivých krajských mestách a na túto linku prichádzajú výzvy nielen pre zdravotníkov, ale aj policajtov, či hasičov. V Trenčíne v súčasnosti pôsobia štyri stanice rýchlej zdravotníckej pomoci, čo je oproti minulosti značný posun dopredu, keď v meste pôsobila len jedna "záchranka". V práci sa záchranári niekedy stretávajú aj s rôznymi kurióznymi prípadmi, keď na základe tiesňového volania niekedy vyrážajú k na prvý pohľad banálnym záležitostiam, ako sú zuby, či menštruačné bolesti.

Južančekovskí rodičia sa v skratke oboznámili s jednotlivými druhmi úrazov počnúc popáleninami, ktoré sú jednými z najčastejších v domácom prostredí, cez rezné rany, vdýchnutie cudzieho telesa, až po stavy bezvedomia, kde je potrebná okamžitá resuscitácia. Záchranári si pripravili aj praktické ukážky oživovania a spresnili jednotlivé postupy. Záver patril ešte krátkej diskusii.

Prejdite do fotoalbumu >>

Späť

Vyhľadávanie

© 2009 Všetky práva vyhradené.