MAMA klub - Domáce úrazy detí

30.11.2009 07:25

Témou októbrového MAMA-klubu budú tentokrát domáce úrazy. Pozvanie prijal záchranár Peter Kováč z RZP, a.s. Trenčín. Mamičky dostanú základné informácie o poskytovaní prvej pomoci pri domácich úrazoch.

Až takmer polovica vážnych detských úrazov sa stáva v dome alebo v jeho okolí. Najčastejšími príčinami sú oheň a popáleniny, utopenie, udusenie, neúmyselné použitie strelných zbraní, pády a otravy. Domov je pre malé deti rizikovým miestom najmä preto, lebo tam trávia najviac času.

Pod pojmom domáci úraz nerozumieme iba uraz, ktorý sa stane priamo v interiéry domu, či bytu, ale do tejto skupiny úrazov zaraďujeme aj, tie ktoré sa udejú na dvore, v záhrade, na chate, či v domácej dielni. Najčastejšími obeťami úrazov v domácnosti sú starí ľudia a deti mladšie ako 5 rokov.

Podľa štatistík na následky domácich úrazov zomrie priemerne 120 detí ročne. V tomto patrí Slovensku nelichotivá prvá priečka spomedzi európskych štátov. Preto je prvoradou úlohou odborníkov, ale predovšetkým rodičov zabezpečiť prevenciu domácich úrazov.

Späť

Vyhľadávanie

© 2009 Všetky práva vyhradené.